Een samenlevingscontract wordt steeds vaker afgesloten de laatste jaren. Het lijkt er op dat trouwen een stuk minder populair geworden is. Natuurlijk blijven mensen wel gewoon samenwonen. Om alles goed te regelen is het vaak noodzakelijk om een samenlevingscontract af te sluiten. Hierin wordt bepaald wat van wie is, en wie waar verantwoordelijk voor is. Denk bijvoorbeeld aan uitstaande schulden, leningen maar ook bepaalde bezittingen kunnen hierin worden meegenomen. Maar wat kost zo’n contract nu eigenlijk en heb je het wel echt nodig?

Kosten

Zo’n contract wordt opgemaakt door de notaris. Hij kent het wetboek van binnen en van buiten. Het is dus ook best logisch dat er een beloning tegenover moet komen te staan. Er zijn standaard documenten, maar er moet altijd wel iets worden aangepast of worden bijgevoegd voor jullie persoonlijke situatie. De notaris mag overigens zelf zijn prijzen bepalen. Wat de kosten samenlevingsovereenkomst kunnen dus variĆ«ren. Maar verwacht geen hele grote verschillen, ze moeten natuurlijk wel blijven concurreren dat is logisch. Reken voor de begroting op een paar honderd euro. Maar voornamelijk is het belangrijk dat de overeenkomst goed wordt doorgenomen. Iets extra betalen maar wel meer aandacht is uiteindelijk goedkoper (als je gaat kijken naar hoe lang de notaris bezig is).

Is het noodzakelijk?

Misschien lijkt het op het eerste gezicht wat overdreven om dit af te laten sluiten. Maar bedenk je goed dat het veel rust geeft. Je weet wat je aan elkaar hebt, en wat de verplichtingen naar elkaar zijn. Ook zorgt het in de toekomst voor veel minder problemen!

Comments are closed.

Post Navigation