Voeding en koken, we hebben het er graag over. Koken is leuk, het ontspant en het resultaat is in de meeste gevallen lekker om op te eten. We koken graag uit kookboeken waar we inspiratie voor de lekkerste recepten vinden.

Kookboeken heb je in allerlei soorten, elke kok, tv zender of groot voedingsmerk heeft een eigen kookgids, of kookboek gepubliceerd. Daarnaast zijn er kookboeken in de meest uiteenlopende thema’s. Er is voor elke cultuur, voedingsgroep en gelegenheid wel een kookboek te vinden met inspirerende gerechten. Onze kookboeken top 10 vind je hier.

E-books de digitale vervanger van fysieke boeken.

De laatste jaren is er een ander soort boek in opkomst. Dit zijn E-books. Ofwel een digitaal boek. De meeste boeken zijn naast een papieren (fysieke) versie ook beschikbaar als e-book. Deze boeken kun je online lezen of downloaden en op een apparaat zetten. Veel mensen vinden het prettig om vanaf hun tablet, telefoon of speciale e-readers zoals die van Kobo een boek te lezen.

Hoewel een papieren boek zijn charme heeft, heeft een e-book weer veel voordelen ten opzichte van een papieren boek. Vooral bij het koken uit een kookboek, kan een e-book veel voordeel geven.

Laten we gaan kijken wat nu precies de verschillen zijn tussen gewone (papieren) kookboeken en de e-kookboeken.

De voordelen van een e-book tijdens het koken.

 

  • E-books kunnen niet stuk gaan door viezigheid, vet en vocht.

 

De een kan het beter dan de ander, maar het mag duidelijk zijn dat tijdens het koken altijd wel geknoeid wordt en je vingers vettig en of vies worden. Dit is niet erg, maar wel erg onhandig als je uit een dik kookboek aan het koken bent.

Je wilt tenslotte je kookboek dicht in de buurt hebben liggen. Zodat je het recept en de bereidingsinstructies makkelijk kunt volgen. Het risico dat je je kookboek besmet met de ingrediënten waar je mee bezig bent is dan ook groot. vet en vocht wordt door papier vrijwel direct opgenomen en is het eraf vegen of schoonmaken geen oplossing.

Een E-book heeft hier geen last van. In het ergste geval wordt je tablet of e-reader vies. Dit kun je er zo weer afvegen met een licht vochtig doekje. Probleem opgelost!

 

  • Je hoeft niet te bladeren.

 

Je kent de frustratie van een dik kookboek vast wel. Sommige boeken zijn zo dik, dat ze nooit op de juiste pagina willen blijven openliggen. Hierdoor moet je elke keer weer met je vieze vingers de juiste bladzijde opzoeken. Ook dit heeft een e-book niet.

 

  • Je kunt met stemcommando’s de bladzijde omslaan.

 

De moderne tablets en iPads kun je bedienen met je stem, en is het dus mogelijk om je e-book met stemcommando’s te bedienen. Zo hoef je tijdens het koken je e-book, tablet of iPad niet aan te raken en blijft hij schoon.

 

  • E-books zijn veelal gratis te downloaden.

 

Iets dat je bij papieren kookboeken en boeken in het algemeen bijna nooit ziet. Is dat deze gratis worden aangeboden, op de supermarkt magazines na dan. Bij e-books ligt dit compleet anders. Deze kun je in veelvoud gratis downloaden. Omdat een e-book goedkoper gemaakt kan worden kunnen veel bedrijven deze als promotiemiddel gratis weggeven. Zo kun je hier een gratis kookboek downloaden van AH recepten.

 

  • Inzoomen en pagina’s opslaan gaan makkelijker.

 

Bij een fysiek kookboek moet je toch wel dichtbij het boek zijn om de tekst te kunnen lezen. Het voordeel van een e-book is dat je kunt inzoomen op teksten. Hierdoor kun je je tablet of e-reader op een dergelijke afstand zetten, zodat hij niet in de weg staat tijdens het koken. terwijl je wel de tekst kunt lezen omdat je deze vergroot hebt.

Daarnaast kun je pagina’s makkelijk opslaan en later terug vinden. Dit is handig wanneer je een favoriet recept hebt. Dat je later nog een keer wilt maken.

 

  • E-books nemen geen tot weinig ruimte in beslag.

 

Al die kookboeken in je keukenkastjes of in de boekenkast. Het is misschien een leuk gezicht, maar boeken nemen wel veel ruimte in beslag. E-books daarentegen nemen alleen wat data ruimte in beslag op je apparaat.

Veel voordelen, wat zijn de nadelen?

Zoals je ziet zijn er best veel voordelen te noemen aan het koken met een e-kookboek. Natuurlijk zitten er ook nadelen aan. Zoals dat een e-book wel op een apparaat gebruikt wordt dat van stroom moet worden voorzien. Je wilt niet dat je e-reader of tablet tijdens het koken uitvalt omdat je batterij leeg is. Benieuwd naar de top 10 e-books?

Niet iedereen heeft een tablet, laat staan e-reader of vind het gemakkelijk om met deze technologie om te gaan. Gelukkig baart oefening kunst en is het lezen van een e-book kinderlijk eenvoudig. Al deze nadelen zijn te verwaarlozen. Een e-book kan misschien niet op tegen de charme van een echt boek. Maar er je hebt er wel veel minder bomen voor nodig. 😉

Mocht je nog meer bronnen nodig hebben voor het vinden van leuke en gratis e-books. Kijk dan op ebook.nl deze website is al sinds 2000 de ebookwinkel van Nederland, en heeft een gigantische collectie e-books.

Comments are closed.

Post Navigation