Meest patiëntvriendelijke kliniek
Tijdens het jaarlijkse event “Kent u de wensen van de patiënt?” is de Sint Maartenskliniek in Nijmegen gekroond tot “Meest Patiëntvriendelijke kliniek 2015”.
De 2e prijs was voor de DC Kinieken in Almere en op nummer 3 stond de Andros Mannenkliniek in Arnhem. Beide klinieken dragen het ZorgKaartNederland keurmerk. Voor de beoordeling van deze klinieken, zijn de beoordelingen van patiënten op ZorgKaartNederland gebruikt.

De criteria voor patiëntvriendelijkheid
Om een goede beoordeling te kunnen maken, werd het gemiddelde genomen van de patiënten die de kliniek bezochten en gewaardeerd hadden op de volgende punten:

• Afspraken
• Accommodatie
• Medewerkers
• Luisteren
• Informatie
• Behandeling

De critera “Luisteren” en “Informatie” telden in dit kader zwaarder mee, omdat dit een belangrijk aspect is in de beoordeling van de patiëntvriendelijkheid.

Wat is patiëntvriendelijkheid volgens de patiënt?
De patiënt vindt het vooral belangrijk om zelf over zijn of haar leven beslissen, zelf na te denken over de zorg die wordt aangeboden en hierin zelf een keuze maken.
Ook belangrijk is de informatie die de arts de patiënt geeft over zijn of haar situatie. De patiënt wil weten welke onderzoeken er precies plaats zullen vinden en wat deze voor hem of haar zullen betekenen. De arts dient de tijd te nemen voor de patiënt en zijn of haar kennis op de juiste manier aan de patiënt over te dragen.
Daarnaast wil de patiënt ook gezien en gehoord worden door de arts. Dit is namelijk de basis van het vertrouwen vanuit de patiënt naar de arts. Als de patiënt weet dat hij of zij serieus genomen wordt en er naar hem of haar geluisterd wordt, dan versterkt dit de vertrouwensband. De persoonlijke benadering naar de patiënt toe is tenslotte ook van essentieel belang; de patiënt wil niet het gevoel krijgen een nummer te zijn. Openheid en eerlijkheid vanuit de arts naar de patiënt toe, staat bij de patiënt hoog in het vaandel.

De klinieken die op de 1e, 2e en 3e plaats in de beoordeling zijn geëindigd, hebben op al deze fronten hoog gescoord bij de patiënten. Een welverdiende oorkonde voor deze zelfstandige klinieken.

Comments are closed.

Post Navigation